Praline cu quinoa si ienupar

Pin on PinterestShare on FacebookEmail to someoneGoogle+
Anul acesta am intarziat putin cu pregatirile de Pasti, pe ultima suta de metrii m-am pus pe treaba si am scos din “palarie”, trei deserturi aromate cu fructe si mirodenii care mi-au incantat la maxim papilele gustative. Nu am vrut excese de aceste sarbatori, am vrut culoare, arome, condimente si cumpatare. Pentru ca am inceput sa indragesc tare mult pralinele, incerc tot soiul de combinatii, mai mult sau mai putin paranormale si extrapolez domeniul caci aici e de mine.
Pentru ca despre quinoa am mai vorbit si in postari anterioare, in mare viteza (caci ne asteapta mai incolo alte doua retete de Paste) va intreb acum despre Ienupar daca Stiati ca… boabele de ienupar contin uleiuri esentiale: terpineolul, borneolul si geramiolul, care stimuleaza pofta de mancare, au proprietati diuretice si dezinfectante si relaxeaza muschii. Mestecarea boabelor ajuta la neutralizarea simptomelor de raceala si gripa. Ceaiul din boabe de ienupar calmeaza tulburarile stomacale, este recomandat pentru cazuri de cistita si pentru dureri reumatice.

Ienuparul este un condiment clasic pentru mancarurile din vanat, preparat mai ales cu porc mistret, caprioara si porumbel. Este bun si pentru mancarurile din carne de miel, vaca si porc, cat si pentru cele din varza acra, varza rosie si alba, sfecla. Se mai pune si in vin si in genever (vodca olandeza).
Praful de ienupar are aroma cea mai puternica: 6-8 boabe sunt suficiente pentru o marinata de vanat, iar 4 boabe sunt indeajuns pentru varza acra preparata ca o mancare servita intre friptura si desert. Se dozeaza cu grija, deoarece in cantitati mari poate fi otravitor.
Sursa: Condimente de Anne Iburg

Cu toate ca am incercat si metoda racirii si apoi a retopirii ciocolatii, rezultatul a fost acelasi: pralinele se topesc la scurt timp dupa ce sunt scoase de la rece.
Pana voi gasi ingredientul si metoda potrivita pentru a obtine pralinele perfecte care sa reziste la temperatura camerei, va doresc Paste Fericit si lumina in suflete!

1 Comments

Leave a Comment.