Parfait de sampanie cu pepene galben si lavanda

Pin on PinterestShare on FacebookEmail to someoneGoogle+

In scurta vizita in Italia (Trieste si Venezia), am profitat de ocazia de a cumpara vestita sampanie Prosecco, sau mai exact vinul spumat, pe care italienii o consuma … “la greu”, dar nu numai ei. Vinul spumant Prosecco domina categoria spumantelor din intreaga lume, fiind prezent in peste 93 de tari din intreaga lume, iar recent a intrat si pe piata romaneasca, fiind consumat la aperitiv, sau langa deserturi de calitate. Se poate consuma si alaturi de salate, paste si pizza.

Am pus la bataie sampania nou achizitionata, intr-un desert ce-ti lasa gura apa. Am combinat-o cu pepenele galben, foarte frecvent consumat la noi in casa, de altfel. Nicio zi fara pepene, in sezonul de vara. Si daca tot subiectul meu principal sunt mirodeniile si ierburile, am “condimentat” acest desert cu foarte putina lavanda, fiindca este deosebit de aromata si o cantitate mica este mai mult decat suficienta.

Am intentionat sa compilez ingredientele pe care le-am achizitionat in cele doua tari vizitate recent (Italia si Croatia), respectiv: Prosecco din Italia si lavanda din Croatia. Poate un fusion cuisine, de ce nu…?

In Croatia, lavanda este omniprezenta, se cresc tufe de lavanda in toata regiunea respectiva (Istria) si se comercializeaza si sub forma de souvenir traditional, specific zonei. 

Printre altele, ca sa nu uitam nici de scurta rubrica “Stiati ca”, lavanda are proprietati terapeu­tice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante şi anxiolitice. Preparatele din lavanda (infuzia si tinctura) sunt de mare ajutor in caz de dischinezii biliare, de balonari sau de migrene. Tinctura şi uleiul volatil sunt indicate in nevroză si in suprasolicitarea psihica.

Poftiti de va desfatati!

1 Comments

 1. Zdupeș 14 ianuarie 2014, 01:09
  oau, ce rețetă interesantă…
  revin cu o părere după ce o-ncerc, zilele astea
  am și lavandă într-un ghiveci… :-)
  șampania nu va fi Prosecco, dar cred că e în regulă și altceva

  Reply

Leave a Comment.